1A Earl's Court Square, Earl’s Court

Plays with plan, volume, light and relationship to the external environment to give a remarkable perception of space

1A Earl's Court Square, Earl’s Court.
1A Earl's Court Square, Earl’s Court. Credit: Annabel Elston

London RIBA Regional Award 2019

Sophie Hicks Architects for Sophie Hicks Architects
Contract value: Undisclosed 
GIA: 150 m²

Limited by planning to a single storey above ground, this house is built down to maximise the footprint. The rendered garden wall of the neighbouring building has been extended; the clerestory that emerges above is the only suggestion that there might be a modern insertion behind. The house plays with plan, volume, light and relationship to the external environment to give a remarkable perception of space. In-situ cast concrete structure forms the walls, ceilings, floors and columns. The control of how the materials come together is impressive – as is the overall sense of calm and tranquillity imbued by the house.

 

  • 1A Earl's Court Square, Earl’s Court.
    1A Earl's Court Square, Earl’s Court. Credit: Annabel Elston
  • 1A Earl's Court Square, Earl’s Court.
    1A Earl's Court Square, Earl’s Court. Credit: Annabel Elston
  • 1A Earl's Court Square, Earl’s Court.
    1A Earl's Court Square, Earl’s Court. Credit: Annabel Elston
  • 1A Earl's Court Square, Earl’s Court.
    1A Earl's Court Square, Earl’s Court. Credit: Annabel Elston
1234

Latest articles