Orchard Barn, Ashover, Derbyshire

Delightful spaces, meticulous detailing and new possibilities for re-use

Orchard Barn, Ashover, Derbyshire.
Orchard Barn, Ashover, Derbyshire. Credit: Tom Napier

Chiles Evans + Care Architects for private client
Contract value: Confidential
GIA: 138 m²

This humble yet exemplary house sits in a prominent location within the village of Ashover and has been sensitively restored to retain its integrity and continue the historic narrative. The client was keen that the physical restoration should be a catalyst to re-ignite the special relationship that the building has historically enjoyed with the village and community.

  • Orchard Barn, Ashover, Derbyshire.
    Orchard Barn, Ashover, Derbyshire. Credit: Tom Napier
  • Orchard Barn, Ashover, Derbyshire.
    Orchard Barn, Ashover, Derbyshire. Credit: Tom Napier
  • Orchard Barn, Ashover, Derbyshire.
    Orchard Barn, Ashover, Derbyshire. Credit: Tom Napier
  • Orchard Barn, Ashover, Derbyshire.
    Orchard Barn, Ashover, Derbyshire. Credit: Tom Napier
1234

The barn has been restored with new windows, rebuilt chimneys and repaired stonework. Approached by way of the orchard, it now welcomes visitors through a generous new opening that successfully reconnects the barn with the garden setting and house. Within is a double-height space that establishes a new venue for community gatherings. It is genuinely surprising to find such a range of delightful spaces, meticulous detailing and new possibilities for re-use imaginatively achieved in such a small project.

Latest articles