Tate Britain by Caruso St. John

The Art Deco/Swedish Grace revival starts here, in the Tate Gallery on London’s Millbank, in the hands of architects Caruso St. John. 30 years ago this would have counted as postmodernism, so there is a wry symmetry in the fact that this £45m re-ordering of the Tate’s public spaces and galleries has occasioned the demolition of the site of a famous early piece of PoMo by Jeremy Dixon, his 1982 basement cafe which itself channelled the spirit of Soane’s breakfast room.

Some of this project is subtle to the point of invisibility. Rightly, the refurbished galleries are not trying to be anything other than that - the new hang of the art is the thing, and that is beautifully done. Though if wandering art-lovers glance up they might wonder at the fat glowing light tubes hanging along their centre lines, and in tighter spaces taking on a circular form. These luminaires, also designed by the architects and specially made by Louis Poulsen, fit in with the eclecticallymoderne  feel of the whole project.  When technology is now at a point when light sources can effectively disappear, it takes an architect to do to exactly the opposite, and turn them back into solid architecture.  Although they are made in acrylic for lightness’ sake, they hang on chromed straps and really want to be in opal glass.  Which is a material used elsewhere, in the biggest, boldest move in this composition. The new spiral stair.

This stair is a building in itself. It is pure architecture, with all the strangeness of purity, but with a distinct touch of luxe.  In functional terms this is the big move, the one that opens up the ‘ground’ floor (of course perched haughtily high atop its flight of steps) to the now opened-out and expanded basement areas, in turn now fully accessible from a lowered ground level outside. But it is about so much more than function.  It is a statement of architectural continuity.  Revivalism maybe, but as with Caruso St. John’s previous exercises in reconnecting with history (notably their Victorian-polychromy front extension to Bethnal Green’s Museum of Childhood) it is done with an entirely contemporary bravura.

I don’t know if I like this stair yet. I admire it. It feels gorgeous. It is clever, possibly too clever. It is intricate, possibly too intricate. Deco-ish it may be – picking up on a motif of scallop-shells apparently found elsewhere in the building – but monochrome, its top balustrade in cream and black precast fibre-reinforced smoothly-polished precast concrete. There are glass inserts and the material becomes very thin in places while always having a monolithic strength. The pattern starts as a circular motif on the floor, so it as if the floor has been lifted to form this balustrade. You descend the curving steps past a slippery balustrade of double-curved opal glass , each panel edged in chrome.  The imagery is multivalent. There is a chill to this otherwise super-rich architecture, a Nordic chill, but other influences – from turn-of-the-century Berlin, Vienna, even London – also infiltrate.

From the main entry level you descend to the opened-out basement – a sequence of beautiful calm spaces expressed as thick arches and shallow vaults, and including the refurbished restaurant with its restored Rex Whistler mural. A new cafe opens out to the gardens and there is a big education suite. Or you can ascend – for the first time since the 1920s, via a subsidiary new stair – to the balcony area around the dome. These are now set out as a members’ cafe-lounge, with furniture that is almost fearsomely referential to the early 20th century, from Lutyens to Loos. Most designed or adapted by the architects. 

The original Tate was and is an unsubtle piece of showy commercial classicism by Sidney J. Smith, since adapted by various hands including John Miller and Partners at the turn of the Millennium.  Caruso St. John have added a layer of intellect and historic reference while also restoring aspects of Smith’s original, such as the rediscovered Grand Saloon overlooking the Thames at first-floor level.  They have added subtlety to Smith, with a touch of cool jazz. Think of it this way: Asplund takes Grey Wornum to Eltham Palace in winter.
Date: 2006-2013
Area:  Total building: 25,300sq m, Project area: 6,600sq m
Client: Tate
Budget: Project cost: £45m, Construction cost: £23m
Architects: Caruso St. John
Structural Engineer: Alan Baxter Associates
Services Consultant: Max Fordham
Cost Consultant: Turner & Townsend
Project Manager: Drivers Jonas Deloitte
Acoustics: Sandy Brown Acoustics
Façade Engineering: Gifford
Main Contractor: Bovis Lend Lease