Hope Valley Yoga Studio, Hathersage, Derbyshire

Supple curves, framed view

Studio Gedye for Cath Morgan/Hope Valley Yoga

Contract value: £100,000

GIA: 75m2

This modest building arose from a brief for a simple yoga studio and garage on the site of an existing garage at the rear of a residential garden. The result is a delightful addition that responds fully to its locality and provides an internal space with charm and peace.

Externally the studio is faced with stone reclaimed from nearby land. To the rear the external wall forms a convex curve along a footpath, while on the other side the curve embraces the garden and addresses the view beyond.

 

  • · Credit: Martin Bouchier
  • · Credit: Martin Bouchier
  • · Credit: Martin Bouchier
  • · Credit: Martin Bouchier

Inside, the lofty space gently follows the curve of the building and is finished simply in warm colours and locally sourced oak. But then the eye is drawn to the view framed by a wall of glazing. This is an uplifting space.

The local planning authority had recommended the design for refusal. Working together, the client and architect successfully campaigned for it with the local community. 

See other winners in the RIBA Regional Awards 2015 – East Midlands