Maggie’s Newcastle at Freeman Hospital, Newcastle upon Tyne

RIBA Regional Awards 2014: North East

Maggie’s Newcastle at Freeman Hospital,  Newcastle upon Tyne
Maggie’s Newcastle at Freeman Hospital, Newcastle upon Tyne · Credit: Paul Raftery

Maggie's Newcastle at Freeman Hospital, Newcastle upon Tyne
Cullinan Studio for Maggie’s
Contract £11.5m. GIA 300m2

No Maggie’s Centre is ever anything but interesting. This one has a Japanese style grid underlying the structure and the way internal divisions are dealt with, but that never takes precedence.

The centre has the Maggie’s trademark sense of warmth; its nurturing, protective ideal mirrored in the way the earth is drawn up round it into berms. Exposed concrete mass, natural ventilation, low G-value glazing and shading roof forms allow generous visual connection to the external area without overheating. It is also connected the hospital’s district heating and has 60m2 of photovoltaics – thus its Regional Sustainability Award.

  • · Credit: Paul Raftery
  • · Credit: Paul Raftery
  • · Credit: Paul Raftery
  • · Credit: Paul Raftery
  • · Credit: Paul Raftery