McCall MacBain Graduate Study Centre

RIBA Regional Awards 2014: South

McCall MacBain Graduate Study Centre, Wadham College, Oxford
McCall MacBain Graduate Study Centre, Wadham College, Oxford Credit: Lee Fitzgerald

McCall MacBain Graduate Study Centre, Wadham College, Oxford 
Lee Fitzgerald Architects for Wadham College, Oxford
GIA 825m2

The original Blackwell music store was an Oxford and an architectural institution (designed by Gillespie Kidd & Coia and listed). Now it has been taken into the college behind it, as a graduate study centre: the new contemporary extension provides access from the existing quadrangle to the refurbished store with a staircase and lift tower. 

Quirky spaces show a sensitivity to the old with cleverly specified materials executed skilfully, such as a the coarse Ashlar stone. Bookcases, replacing those previously destroyed, are beautifully detailed, tactile, clever and exciting, with evidence of traditional craftsmanship. 

Building and landscaping bring out the best of each other, and the public face to the street is almost unchanged – although the shop entrance is now permanently closed. 


 

Latest articles

Boring down

  1. Products

Tired of banging your head against the stainless-steel trim of your highly conspicuous cooker hood?

Untapped market

  1. Products

As 3D printing reaches traditionally cast sanitaryware Grohe’s Allure Brilliant and Atrio ranges seem to be pushing the envelope.

500 miles -nearly

  1. Products

It takes calves of steel to traverse the 96-mile West Highland Way, Scotland’s first official long-distance path.