Mint Street, Bethnal Green

Simple harmony to the elevation

· Credit: Kilian O'Sullivan

Pitman Tozer Architects for Peabody

Contract value: £10.9m. GIA: 6430m2

This mixed-tenure housing follows the curve of the viaduct and boldly faces out over the railway to the views beyond.

The flats are arranged four to a core, with two single-aspect one bedroom units and two dual aspect two bedroom units.  On the facade facing over the railway, bedrooms and sitting rooms to the larger units are provided with winter gardens which allow a sense of external amenity space and provide insulation from the sound of the trains. There is a simple harmony to this elevation.

  • · Credit: Kilian O'Sullivan
  • · Credit: Kilian O'Sullivan
  • · Credit: Kilian O'Sullivan
  • · Credit: Kilian O'Sullivan
  • · Credit: Nick Kane

The curved form of the development creates a new public street between the housing and the railway viaduct, populated with tough but appropriate entrances. Overall the jury felt the development provided good quality mixed-tenure residential accommodation on a challenging site.


See other winners in the RIBA Regional Awards 2015 – London