Pear Tree House, East Dulwich

Sculpting out a sequence of spaces

· Credit: Nick Worley

Edgley Design for private client

Contract value: £975,000.

GIA: 425m2

Emerging Architect of the Year, commended: Edgley Design 

It is hard to believe this is a self-build project developed on-site with friends’ help. The construction is immaculate and details carefully considered. A planning requirement for a single dwelling on this large back-land site freed the architect/client/developer to build this extraordinary family home wrapped around an old pear tree that was dug free from the rubbish-strewn site to form the primary generator for the plan.

  • · Credit: Nick Worley
  • · Credit: Nick Worley
  • · Credit: Nick Worley
  • · Credit: Nick Worley
  • · Credit: Nick Worley
  • · Credit: Nick Worley
  • · Credit: Nick Worley
  • · Credit: Nick Worley

It feels as if the building is the result of sculpting out a sequence of spaces. First-floor rooms are sky-lit timber boxes with controlled views out. Externally, simple black cladding panels with aluminium mullions break up the upper volumes and organise windows. 


See other winners in the RIBA Regional Awards 2015 – London