Faraday House, Battersea

A canyon of cantilevered boxes forming an expressive commercial route

Faraday House
Faraday House Credit: Andy Stagg

dRMM Architects for Battersea Power Station Development Company
Contract value: Confidential
GIA: 7,350 m²

On a difficult site at the western edge of the Battersea Power Station masterplan, this comparatively small development gives delight in its form, material use and typological arrangement.

  • Faraday House
    Faraday House Credit: Andy Stagg
  • Faraday House
    Faraday House Credit: Andy Stagg
  • Faraday House
    Faraday House Credit: Andy Stagg
  • Faraday House
    Faraday House Credit: Andy Stagg
1234

The building is defined on one side by a railway and a residential courtyard on the other. The building mass is a canyon of cantilevered boxes forming an expressive commercial route below. Units are well planned, with larger two bed units pulling morning and evening light into living spaces. There are three units per core, their location changing from north to south, responding to views to and from the river. The architectural expression externally brings a crafted feel through hand-finished copper cladding which reflects warm light into the spaces around it, giving the homes a strong identity.

See other winners in the RIBA regional awards - London: Residential 

Latest articles