The Lookout at Lepe Country Park, Southampton

Serene connection between towering pines and ever changing sea

The Lookout at Lepe Country Park, Southampton.
The Lookout at Lepe Country Park, Southampton. Credit: Jim Stephenson

South RIBA Regional Award 2019

Hampshire County Council Architects (HCC Property Services) for Hampshire 
Contract value: £1.7m
GIA: 355.00m²
Cost per m²: £3,526

Sited at the coastal edge of the New Forest National Park, the Lookout is strategically raised 2.5m above the sand at the predicted 100-year extreme weather high-water level. The slanted roof of the café forms a serene connection between the towering pines and the ever changing sea. The strong verticals of the window frames and timber facade reinforce the spare verticality of the trees behind the building. It is orientated to cope with the elements and designed with well thought out materiality. Inside, the wood burner instils a feeling of cosiness in this well-scaled refuge and the vistas outward are breathtaking.

  • The Lookout at Lepe Country Park, Southampton.
    The Lookout at Lepe Country Park, Southampton. Credit: Jim Stephenson
  • The Lookout at Lepe Country Park, Southampton.
    The Lookout at Lepe Country Park, Southampton. Credit: Jim Stephenson
  • The Lookout at Lepe Country Park, Southampton.
    The Lookout at Lepe Country Park, Southampton. Credit: Jim Stephenson
  • The Lookout at Lepe Country Park, Southampton.
    The Lookout at Lepe Country Park, Southampton. Credit: Jim Stephenson
1234

Latest articles

Boring down

  1. Products

Tired of banging your head against the stainless-steel trim of your highly conspicuous cooker hood?

Untapped market

  1. Products

As 3D printing reaches traditionally cast sanitaryware Grohe’s Allure Brilliant and Atrio ranges seem to be pushing the envelope.

500 miles -nearly

  1. Products

It takes calves of steel to traverse the 96-mile West Highland Way, Scotland’s first official long-distance path.