The Weston, Yorkshire Sculpture Park, Wakefield

Truly of its landscape in the tradition of the park

A building that is all about the landscape. The Weston, Yorkshire Sculpture Park, Feilden Fowles, RIBA regional award and sustainability award and regional client of the year award 2019. Credit Peter Cook
A building that is all about the landscape. The Weston, Yorkshire Sculpture Park, Feilden Fowles, RIBA regional award and sustainability award and regional client of the year award 2019. Credit Peter Cook

Yorkshire RIBA Regional Award 2019

Feilden Fowles for Yorkshire Sculpture Park
Contract value: £3.6m
GIA: 673m2
Cost per m2 £3,150

The Weston, the new gateway building to the consistently excellent YSP provides a visitor centre and gallery at the point of arrival for many visitors. Truly of its landscape in the tradition of the park, from the east it consists of a monolithic 50m long wall in rammed gravelly concrete acting as a sound screen to the calm spaces within. On its western side it becomes a glazed timber-framed pavilion giving panoramic views across the park. This is a project that has achieved an excellent outcome through he close collaboration between the client and the architect.

Regional Building of the Year

Regional Sustainability Award

Regional Client of the Year

  • Finely crafted glazed spaces on the western side. Feilden Fowles, RIBA regional award and sustainability award and regional client of the year award 2019. Credit Peter Cook
    Finely crafted glazed spaces on the western side. Feilden Fowles, RIBA regional award and sustainability award and regional client of the year award 2019. Credit Peter Cook
  • Calm interior spaces sheltered from traffic noise. Feilden Fowles, RIBA regional award and sustainability award and regional client of the year award 2019. Credit Peter Cook
    Calm interior spaces sheltered from traffic noise. Feilden Fowles, RIBA regional award and sustainability award and regional client of the year award 2019. Credit Peter Cook
  • The site is a former millstone grit stone quarry. Feilden Fowles, RIBA regional award and sustainability award and regional client of the year award 2019. Credit Peter Cook
    The site is a former millstone grit stone quarry. Feilden Fowles, RIBA regional award and sustainability award and regional client of the year award 2019. Credit Peter Cook
  • Bullnose concrete beams support northlights to the gallery space. Feilden Fowles, RIBA regional award and sustainability award and regional client of the year award 2019. Credit Peter Cook
    Bullnose concrete beams support northlights to the gallery space. Feilden Fowles, RIBA regional award and sustainability award and regional client of the year award 2019. Credit Peter Cook
1234

Latest articles