img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

Coille Beag, Cambridgeshire

A retirement house that responds to the character of nearby woodland

Coille Beag.
Coille Beag. Credit: Snell David.

Snell David for private client
Contract value: undisclosed 
GIA: 370m2

The owners subdivided their plot in a Cambridgeshire village to create a smaller, more manageable home for their retirement. The brief was for a design that would respond to the character of the woodland, with open-plan living spaces and enhanced accessibility. The ‘wings’ of the ground floor extend out from the double height core, negotiating a path between trees to achieve optimal views out, while creating external spaces that capture sunlight. The in-situ cast concrete is exposed and the timber framed first floor is clad in vertical blackened larch slats, taking cues from the village vernacular.

  • Coille Beag.
    Coille Beag. Credit: Snell David.
  • Coille Beag.
    Coille Beag. Credit: Snell David.
  • Coille Beag.
    Coille Beag. Credit: Snell David.
  • Coille Beag.
    Coille Beag. Credit: Snell David.
1234

Best on Show

Vote now for your favourite RIBA shortlisted building of 2020 in each region

Latest articles