img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

Devon Passivhaus

An elegant brick front complements the old garden wall

Devon Passivhaus.
Devon Passivhaus. Credit: Jim Stephenson

McLean Quinlan for private client
Contract value: undisclosed
GIA: 388m2

A contemporary Passivhaus dwelling has been  inserted into a historic walled garden that had fallen into disrepair. As the site lay outside development boundaries, planning was won under Paragraph 55 (now 79), the Country House Clause, with a design inspired by the surroundings. An elegant brick front complements the old garden wall and a discreet front door references the gate in that wall. Further along, an oriel window breaks through, hinting at what is behind. Spaces are arranged around a central winter garden so the building functions both as a home and a gallery for the clients’ art collection. The house includes air source heating, MHVR, solar power, battery storage, insulation and triple-glazing, to provide over 100% of required energy.

  • Devon Passivhaus.
    Devon Passivhaus. Credit: Jim Stephenson
  • Devon Passivhaus.
    Devon Passivhaus. Credit: Jim Stephenson
  • Devon Passivhaus.
    Devon Passivhaus. Credit: Jim Stephenson
  • Devon Passivhaus.
    Devon Passivhaus. Credit: Jim Stephenson
1234

Best on Show

Vote now for your favourite RIBA shortlisted building of 2020 in each region

Latest articles