img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

KH House, west Berkshire

Grade II listed farmhouse extension boost views of the river and landscape

KH House.
KH House. Credit: Tim Crocker

Delvendahl Martin Architects for private client
Contract value: undisclosed 
GIA: 135m2

This residential project extends a grade II listed farmhouse in an Area of Outstanding Natural Beauty. The brief was to create a living and dining space from which to enjoy views of the river and landscape. Referencing local agricultural building vernacular, an asymmetrically vaulted roof maximises views while reducing the building’s visual impact on the northern approach. The flint north wall is counterpointed by large sliding glass doors to the exterior deck over the pond. Tapered, precast concrete profiles support the roof and, with the overhang, provide passive solar shading. Special attention went into the detailing of the copper roof, which tapers at both ends to reduce the edge profile. Projecting copper gargoyles divert rainwater.

  • KH House.
    KH House. Credit: Tim Crocker
  • KH House.
    KH House. Credit: Tim Crocker
  • KH House.
    KH House. Credit: Tim Crocker
  • KH House.
    KH House. Credit: Tim Crocker
1234

Latest articles