img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

Push-Pull House, Amersham

Cullinan Studio's house, featuring a long sloping span of exposed CLT over the main living spaces, won the South Regional Sustainability Award

Push-Pull House
Push-Pull House Credit: Jim Stephenson

Cullinan Studio for private client
GIA: 503m²

Push-Pull House is both confident and unassuming, a sophisticated formal statement that is also well-scaled and contextual. It is a pleasure to visit a building that is such a resolved three-dimensional composition. 

There is clarity and rigour in both plan and section, as well as delight in the rich spatial experience at the heart of the house. The combination of ‘push-pull’ in plan, the butterfly roof in section and the use of clerestory glazing, brings secondary sources of daylight into many of the rooms without overlooking the neighbours. 

Of special note is the long sloping span of exposed CLT over the main living spaces, which feels really present, and provides a rare example of the integration of material, structure and space. The CLT structure also sequesters CO2, and although designed around eight years ago, the project meets RIBA operational energy targets for 2025.

  • Push-Pull House
    Push-Pull House Credit: Jim Stephenson
  • Push-Pull House
    Push-Pull House Credit: Jim Stephenson
  • Push-Pull House
    Push-Pull House Credit: Jim Stephenson
  • Push-Pull House
    Push-Pull House Credit: Jim Stephenson
1234

South Regional Award 2022
South Regional Sustainability Award sponsored by Michelmersh

See the rest of the South winners here
And all the RIBA Regional Awards here

 

Latest articles

PiP Office and Workspace Design Webinar | RIBAJ

  1. Products

PiP Offices and Working place design webinar