img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

Aisher House Sevenoaks School, Kent

Tim Ronalds Architects' boys boarding house combines a skilful response to a complex brief with a confident piece of placemaking

Aisher House, Sevenoaks School
Aisher House, Sevenoaks School Credit: Tim Ronalds Architects

Tim Ronalds Architects for Sevenoaks School Foundation

Contract value: Confidential
GIA: 2,367m²

This boys' boarding house combines a skilful response to a complex brief with a confident piece of placemaking. Split into three pavilions, it echoes the form and scale of the listed Victorian villa in front of which it sits.

Bespoke T-shape ceramic tiles were developed for the facade, giving a cadence of light and shade similar to that of the villa’s stone walls. Facilities are spacious and comfortable, and linked together by generous communal spaces, the latter occupying most of the ground floor. Staff share the building, and the design cleverly allows their ‘houses’ to feel independent.

The boarding house seeks to use sustainable approaches: the structure is of CLT, on a thin concrete raft, which minimises embodied carbon: the house is all electric, has MVHR ventilation systems and its heat comes from an air source heat pump installation.

 

  • Aisher House, Sevenoaks School
    Aisher House, Sevenoaks School Credit: David Merewether
  • Aisher House, Sevenoaks School
    Aisher House, Sevenoaks School Credit: Tim Ronalds Architects
  • Aisher House, Sevenoaks School
    Aisher House, Sevenoaks School Credit: Tim Ronalds Architects
  • Aisher House, Sevenoaks School
    Aisher House, Sevenoaks School Credit: David Merewether
1234

Latest articles

PiP Office and Workspace Design Webinar | RIBAJ

  1. Products

PiP Offices and Working place design webinar