img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

Catherine Hughes Building

Niall McLaughlin Architects' student accommodation strikes a delicate balance between carefully considered response to context and clear architectural identity

Catherine Hughes Building
Catherine Hughes Building Credit: Nick Kane

Niall McLaughlin Architects for Somerville College
Cost: confidential
GIA: 2,080 m² 

Externally, this scheme manages to strike the delicate balance between a carefully considered and cleverly modelled response to context, and a clear architectural identity and consistent language of its own. Using a blend of hand-laid red brick and lime mortar, the apparent modularity and pared back detailing of the metal window assemblies, and the hard-edged volumetric set-backs at high level mediate between small scale streetscape and larger scale university buildings. 

Between these worlds, there is also a rather enjoyable mini-courtyard, with a view through new gates to the street life beyond. The brief for 68 bedrooms and the site proportions dictated the level of spatial efficiency that is granted by double-banked corridors, but the number of single-aspect north-facing rooms has been reduced as much as possible.  It is also to the architect’s credit that parts of the CLT structure have been exposed in the circulation spaces.

  • Catherine Hughes Building
    Catherine Hughes Building Credit: Nick Kane
  • Catherine Hughes Building
    Catherine Hughes Building Credit: Nick Kane
  • Catherine Hughes Building
    Catherine Hughes Building Credit: Nick Kane
  • Catherine Hughes Building
    Catherine Hughes Building Credit: Nick Kane
1234

Latest articles

PiP Office and Workspace Design Webinar | RIBAJ

  1. Products

PiP Offices and Working place design webinar