img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

Manber Jeffries House, Willesden Green

Words:
RIBA Regional Jury

James Alder Architects has designed an extension to a Victorian garden flat that is both generous and intimate in its scale

Manber Jeffries House.
Manber Jeffries House. Credit: Hampus Berndtson

RIBA West London Regional Award 2023

Manber Jeffries House, Willesden Green
James Alder Architects for private client
Contract value: Confidential
GIA: 26m2

Manber Jeffries House is an exquisitely conceived extension to a garden flat within a Victorian semi-detached villa in Willesden Green, London. Cleverly negotiating a half-storey step down to the garden, the new extension deftly brings the focus of the client’s home into a 26m2 kitchen/dining room. Simultaneously expressed as a tall, vaulted volume and a semi-sunken space, the extension is both generous and intimate in its scale.

  • Manber Jeffries House.
    Manber Jeffries House. Credit: Hampus Berndtson
  • Manber Jeffries House.
    Manber Jeffries House. Credit: Hampus Berndtson
  • Manber Jeffries House.
    Manber Jeffries House. Credit: Hampus Berndtson
  • Manber Jeffries House.
    Manber Jeffries House. Credit: Hampus Berndtson
  • Manber Jeffries House.
    Manber Jeffries House. Credit: Hampus Berndtson
12345

Key to the project was the retention and extension of a substantial brick party wall, which had historically supported a symmetrical pair of pitched-roofed garden outbuildings and lavatories. These had been heavily neglected in recent decades and were already partially demolished. Victorian glasshouses and ancillary garden buildings, built as appendages to the boundary walls of formal gardens, formed a particularly strong inspiration for both the project’s formal language and materiality.

Responding to a modest budget, James Alder Architects has creatively used everyday standardised materials to glorious effect. Internally an exposed steel frame and timber roof joists are coupled with exposed blockwork and an ingenious use of concrete lintels to form the stair and walls down to the garden level. Externally, ordinary red bricks and red clay tiles give a strong sculptural effect, which is detailed with rigour and discipline, elevating the ordinary to something joyful.

  • Manber Jeffries House.
    Manber Jeffries House. Credit: Hampus Berndtson
  • Manber Jeffries House.
    Manber Jeffries House. Credit: Hampus Berndtson
  • Manber Jeffries House.
    Manber Jeffries House. Credit: Hampus Berndtson
  • Manber Jeffries House.
    Manber Jeffries House. Credit: James Alder Architects
1234

The successful relationship and trust between client, architect, and contractor was evident from the discussions regarding material finishes and setting out. While parts of the extension were delivered directly by the client under a self-build initiative resulting from the constraints of the Covid lockdowns, the overall execution of the project is rigorous and disciplined.

Credits

Contractor London Expert Builders
Structural engineer Mark & Partners

See the rest of the RIBA West London winners here. And all the RIBA Regional Awards here.

To find out more about the whole RIBA Awards process visit architecture.com

RIBA Regional Awards 2023 sponsored by GaggenauEH Smith and Autodesk 

 

Credit: James Alder Architects
Credit: James Alder Architects
Credit: James Alder Architects
Credit: James Alder Architects
Credit: James Alder Architects

Latest articles

Webinar: Architecture for Housing and Residential Development

  1. Products

Architecture for Housing and Residential Development webinar

Webinar: Addressing Onsite Safety using Fall Protection Systems

  1. Products

Webinar: Addressing Onsite Safety using Fall Protection Systems

PiP Design for Sustainability Webinar 2024

  1. Products

PiP Design for Sustainability Webinar 2024