img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

Sherwood Forest Visitor Centre, Edwinstowe

Visitor centre inspired by idea of the trees sheltering Robin Hood

Sherwood Forest Visitor Centre, Edwinstowe.
Sherwood Forest Visitor Centre, Edwinstowe. Credit: Sally-Ann Norman

JDDK Architects for RSPB Midlands
Contract value: £3.5m 
GIA: 558m2
Cost per m2: £6,289

Part of a £5 million scheme for RSPB to provide new gateway facilities for this National Nature Reserve, the centre’s design is inspired by the idea of the trees sheltering Robin Hood. The organic form uses a larch glulam timber frame clad with cedar shingles. A twisting, undulating structure provides a visual stop to Forest Corner; its oversailing canopy makes a sheltered entrance. As the building drops north towards the forest, it curves away with a similar roof to form a sheltered outdoor seating area alongside an amphitheatre whose curved ramp allows access for all across the site. Thus the building provides the transition from Forest Corner and the historic village of Edwinstowe to Sherwood Forest through a truly inclusive design.

  • Sherwood Forest Visitor Centre, Edwinstowe.
    Sherwood Forest Visitor Centre, Edwinstowe. Credit: Sally-Ann Norman
  • Sherwood Forest Visitor Centre, Edwinstowe.
    Sherwood Forest Visitor Centre, Edwinstowe. Credit: Sally-Ann Norman
  • Sherwood Forest Visitor Centre, Edwinstowe.
    Sherwood Forest Visitor Centre, Edwinstowe. Credit: Sally-Ann Norman
  • Sherwood Forest Visitor Centre, Edwinstowe.
    Sherwood Forest Visitor Centre, Edwinstowe. Credit: Sally-Ann Norman
1234

Latest articles

Business resilience for small and medium architecture practices A RIBA Journal Webinar in Association with Deltek

  1. Products

Business resilience for small and medium architecture practices A RIBA Journal Webinar in Association with Deltek

PiP Office and Workspace Design Webinar | RIBAJ

  1. Products

PiP Offices and Working place design webinar