img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

McGrath Road, Forest Gate

Reworks old English ‘back-to-back’ workers’ housing except that each house has private amenity space

McGrath Road.
McGrath Road. Credit: Morley von Sternberg

Peter Barber Architects for London Borough of Newham
Contract value: undisclosed 
GIA: 2,524m2

Twenty-six shared equity tower houses are arranged around a central courtyard. The design reworks old English ‘back-to-back’ workers’ housing except that, with the notched terrace on the top floor, each house has its own private amenity space, as well as a long balcony and a dual aspect. Its street-based approach encourages the integration of new residents. The project has no internal communal circulation; the connection with the street is reinforced by large sections of glazing and generous arched entrances.

  • McGrath Road.
    McGrath Road. Credit: Morley von Sternberg
  • McGrath Road.
    McGrath Road. Credit: Morley von Sternberg
  • McGrath Road.
    McGrath Road. Credit: Morley von Sternberg
  • McGrath Road.
    McGrath Road. Credit: Morley von Sternberg
1234

See the rest of the London shortlists here. And all the RIBA Regional Awards shortlists here


Latest articles