img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

Epping Forest House, Chingford

Sustainable ‘home-for-life’ built on the site of the client’s garage

Epping Forest House.
Epping Forest House. Credit: Emanuelis Stasaitis

Studio McLeod for private client
Contract value: undisclosed 
GIA: 184m2

This contemporary and sustainable ‘home-for-life’ was built on the site of the client’s garage. The building references neighbouring properties with bay windows and gable-fronted houses, respecting their building lines and engaging with gardens and lateral views along the street. A geometric shift between ground and first floor reduces perceived mass and creates an entrance canopy. The scheme uses SIPS construction and is clad in varying width larch boards, referencing the client’s love of nearby Epping Forest. Inside there is provision for a future lift within the triple height lightwell. The staircase is supported by a sculpted oak centrepiece.

  • Epping Forest House.
    Epping Forest House. Credit: Emanuelis Stasaitis
  • Epping Forest House.
    Epping Forest House. Credit: Emanuelis Stasaitis
  • Epping Forest House.
    Epping Forest House. Credit: Emanuelis Stasaitis
  • Epping Forest House.
    Epping Forest House. Credit: Emanuelis Stasaitis
1234

See the rest of the London shortlists here. And all the RIBA Regional Awards shortlists here


Latest articles