img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

Centre for Creative Learning, Francis Holland School, Belgravia

Organic curves create three distinct internal areas, defined by roof lights, acoustic timber ceilings and plenty of natural light

Centre for Creative Learning.
Centre for Creative Learning. Credit: Nick Caville

RIBA National Award winner 2021
RIBA London Regional Award winner 2021


BDP for Francis Holland School
Contract value: undisclosed 
GIA: 125m2

Nestled on a tight urban site and bounded by back gardens and a Tube cutting, this building replaces a barren courtyard with a lush roof garden sitting on top of a modest library. In so doing, a transient space that knits together various parts of the school has become a destination, much loved by staff and students.

Driven by the school’s ambition to provide first-rate wellbeing and creative facilities and needing to unlock parts of the site to do this, the project is part of a wider plan to use every space in this 140-year-old school. The result is a lyrical resolution of the very real challenges of both its size and issues with circulation.

The library is magical. The detail of the roof’s meeting with the perimeter is elegantly worked to marry pragmatic demands for daylight with strong poetic ambition. Sculptural rooflights punctuate the reading zones within, flooding them with daylight and connecting the library to the outside world. With detailing restrained elsewhere, this roof structure has room for expression.

  • Centre for Creative Learning.
    Centre for Creative Learning. Credit: Nick Caville
  • Centre for Creative Learning.
    Centre for Creative Learning. Credit: Nick Caville
  • Centre for Creative Learning.
    Centre for Creative Learning. Credit: Nick Caville
123

Up above, the urban garden too is charming and delightful, creating a safe central place for students to meet and interact across all year groups. Now well-established with lush green plants and flowers, neighbours, students and staff can enjoy this reinvented external space.

This is a complex brief on a challenging site, executed with love and care to create something enduring and special. The result is both unpretentious and rich; a careful palette of materials brought together in sumptuous detail to realise a clear poetic concept with admirable success.

See the rest of the London West winners here

And all the RIBA Regional Awards here

See other RIBA National Awards 2021 winners, Education, here

 

Latest articles

Business resilience for small and medium architecture practices A RIBA Journal Webinar in Association with Deltek

  1. Products

Business resilience for small and medium architecture practices A RIBA Journal Webinar in Association with Deltek

PiP Office and Workspace Design Webinar | RIBAJ

  1. Products

PiP Offices and Working place design webinar