img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

Lightyard House

Reflective glazing and mirrors maximize light in hemmed-in residential conversion

Lightyard House.
Lightyard House. Credit: Nick Kane

JaK Studio for private client
Contract value: £700,000 
GIA: 175m2
Cost per m2: £4,000

A residential conversion – from a Victorian terrace with ground-floor retail unit, two flats, rear goods yard and mews-access – presented a spatial conundrum: a hemmed-in site with no outward-facing windows. The street-facing elevation is a large brick wall, interrupted only by two recessed entrances. Inside, reflective glazing and mirrors maximize light; the entrance corridor, covered by a long, narrow roof light, develops into a dramatic double-height space. Every habitable room is arranged around the central atrium or a secondary lightwell, in a nod to traditional mews house layouts whilst creating a contemporary interior. Passers-by see very little, and the building’s historical legacy is maintained.

  • Lightyard House.
    Lightyard House. Credit: Nick Kane
  • Lightyard House.
    Lightyard House. Credit: Nick Kane
  • Lightyard House.
    Lightyard House. Credit: Nick Kane
  • Lightyard House.
    Lightyard House. Credit: Nick Kane
1234

Latest articles

On demand webinar: Transport, infrastructure & warehouse architecture

  1. Events

On demand webinar: Transport, infrastructure & warehouse architecture