img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

Barton Science Centre, Tonbridge School, Kent

BDP fought for reuse – including newly created atrium – as the most cost effective way to make the new Barton Science Centre at Tonbridge School

Barton Science Centre, Tonbridge School.
Barton Science Centre, Tonbridge School. Credit: Nick Caville

BDP for Tonbridge School
Contract value: undisclosed 
GIA: 3,555m2

BDP’s impactful intervention to a 1894 building to create a new science centre involved demolishing a fifth of its floor area to make way for a shared atrium that provides a new focal point. The practice had to work to prove that reuse was the most cost effective and pragmatic approach and could deliver what the department wanted. A range of easily reconfigurable spaces, of varying scales, means the building supports the continued practice of traditional teaching while promoting new ways of working. As the school stayed open during the works, a steel frame was used for speed and ease of assembly. The project was delivered £2m below budget.

  • Barton Science Centre, Tonbridge School.
    Barton Science Centre, Tonbridge School. Credit: Nick Caville
  • Barton Science Centre, Tonbridge School.
    Barton Science Centre, Tonbridge School. Credit: Nick Caville
  • Barton Science Centre, Tonbridge School.
    Barton Science Centre, Tonbridge School. Credit: Nick Caville
123

Best on Show

Vote now for your favourite RIBA shortlisted building of 2020 in each region

Latest articles