img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

The Malthouse, The King's School Canterbury

Essential alterations only and preserved original features maintain The Malthouse's dramatic character

The Malthouse, The King's School Canterbury, Canterbury
The Malthouse, The King's School Canterbury, Canterbury Credit: Philip Vile

RIBA National Award winner 2021
RIBA South East Award winner 2021

RIBA South East Conservation Award, RIBA South East Building of the Year


Tim Ronalds Architects for The King’s School, Canterbury
Contract value: £10.7m 
GIA: 4,425m2
Cost per m2: £2,418

The Malt House, a fine example of local 19th century agricultural vernacular, had been used since the 1960s as a car-parts warehouse. Despite this, it remained intensely atmospheric, offering enormous dramatic possibilities as a ‘found space’ for a performing arts centre. 

While unlisted, the architect treated the building as if it were, reinstating the facade with the use of a single historical photograph. This was not a slavish recreation, however; it respected and adapted it to the needs of the interior without annunciating its new function. Its entrance is a simple trio of brick arches. Though not artificially weathered, new brickwork is well matched to the uncleaned original.

The entrance atrium is dominated by a grand stair that runs up the building, rising from a plinth off the base of the central kiln. Light filters down from rooflights and reinstated kiln ‘chimney’, revealing existing brickwork, ironwork, concrete ceilings and retained floor tiles. Theatricality, now at the heart of this building, does not come at the expense of its original identity.  

  • The Malthouse, The King's School Canterbury, Canterbury
    The Malthouse, The King's School Canterbury, Canterbury Credit: Philip Vile
  • The Malthouse, The King's School Canterbury, Canterbury
    The Malthouse, The King's School Canterbury, Canterbury Credit: Philip Vile
  • The Malthouse, The King's School Canterbury, Canterbury
    The Malthouse, The King's School Canterbury, Canterbury Credit: Philip Vile
  • The Malthouse, The King's School Canterbury, Canterbury
    The Malthouse, The King's School Canterbury, Canterbury Credit: Philip Vile
1234

Entering the main theatre space, carved out of the former malt-store, it seems almost inconceivable that this was not its original function. Subtly cut steel beams that were once the ceiling, now cleverly support cantilevered balconies, while the original ceiling is now suspended from new trusses concealed in the roof above. 

This is an exemplar of how to re-purpose an existing building for a range of uses in an imaginative, honest and sensitive way.

See the rest of the South East winners here
And all the RIBA Regional Awards here
See other RIBA National Awards 2021 winners, Education, here

 

Latest articles

Business resilience for small and medium architecture practices A RIBA Journal Webinar in Association with Deltek

  1. Products

Business resilience for small and medium architecture practices A RIBA Journal Webinar in Association with Deltek

PiP Office and Workspace Design Webinar | RIBAJ

  1. Products

PiP Offices and Working place design webinar