Studios, Wimbledon College of Arts

Robust, almost rural and unfussy

New Studios, Wimbledon College of Arts London by Penoyre and Prasad
New Studios, Wimbledon College of Arts London by Penoyre and Prasad Credit: Tim Crocker

Penoyre & Prasad for University of the Arts London

Contract value:  £1.8m

GIA: 511m²

This metal-clad building, set in the varied architectural context of the college and a wider suburban conservation area, creates new creative arts learning spaces and achieves a BREEAM Outstanding sustainability rating. The new, two-storey studios are connected back to the campus with a simply designed canopied ‘cloister’, providing covered workspace and creating a new external courtyard space.

  • New Studios, Wimbledon College of Arts London by Penoyre and Prasad
    New Studios, Wimbledon College of Arts London by Penoyre and Prasad Credit: Tim Crocker
  • New Studios, Wimbledon College of Arts London by Penoyre and Prasad
    New Studios, Wimbledon College of Arts London by Penoyre and Prasad Credit: Tim Crocker
  • New Studios, Wimbledon College of Arts London by Penoyre and Prasad
    New Studios, Wimbledon College of Arts London by Penoyre and Prasad Credit: Tim Crocker
  • New Studios, Wimbledon College of Arts London by Penoyre and Prasad
    New Studios, Wimbledon College of Arts London by Penoyre and Prasad Credit: Tim Crocker
1234

The form maximises daylight, natural ventilation and night-time cooling. An asymmetrical gabled roof provides a large south-facing area for photovoltaic panels, while the smaller north-facing pitch maximises north-light for the studios. Internally, two large studio spaces are formed of uninterrupted single structural spans. 

The building was, unusually for this typology, detailed in accordance with Passivhaus standards. Its form and language are perfectly suited to its use: robust, almost rural and unfussy. It feels it will last the college as highly useful arts studio spaces for years to come. 


Regional Sustainability Award


 
 

Latest articles