The Barn, Sutton Bonington, Nottinghamshire

Sophisticated campus quality

Make for  The University of Nottingham

Contract value: £5.85 million

GIA: 4,250m2

Sustainability Award, sponsored by SIKA


The Barn is a grand new addition to the Sutton Bonington Campus of the University of Nottingham and part of a greater masterplan for the university grounds. It provides a new centre for student and staff facilities and starts a process of reintegrating the campus. 

  • · Credit: Make Architects
  • · Credit: Martine Hamilton Knight Photography
  • · Credit: Make Architects
  • · Credit: Make Architects

A new welcoming two-storey entrance concourse is clear and calm. The use of well-detailed local buff brick gives the architecture a robust and tactile quality. A grand stair leads up to the first floor where the stunning main dining hall opens out. This large room has a personal scale, while the simple handling of the space and form allows the richness of the view out to enter and invigorate the hall.

The Barn is a high quality addition to this university campus that sets a bar for the realisation of the master plan. It is a thoughtful design that responds well to its users and brief, but also celebrates its location and will become the focal point in the campus’ day-to-day life.

See other winners in the RIBA Regional Awards 2015 – East Midlands