The Compound, Birmingham

A visually intense world filled with objets d’art and industrial heritage

The stair at The Compound, Birmingham, designed by BPN Architects
The stair at The Compound, Birmingham, designed by BPN Architects

BPN Architects for Javelin Block

Contract value: Confidential

GIA: 790m²

The Compound is a former textile factory turned into an art venue, workshop and home by BPN with the client as project designer. The governing principle has been to bring old spaces back in use with minimal intervention by mixing original textures with modern elements and contemporary art.

  • The Compound, Birmingham, designed by BPN Architects
    The Compound, Birmingham, designed by BPN Architects
  • Interior at The Compound, Birmingham, designed by BPN Architects
    Interior at The Compound, Birmingham, designed by BPN Architects
12

The external facade is unchanged, but stepping across the threshold is like stepping into an unexpected emporium – a visually intense world filled with objets d’art and industrial heritage. Reclaimed copper lights from a submarine and former prison doors are turned into beautiful objects. Spaces are modelled to create physical and visual connections, and to showcase the artworks. Overall, the project celebrates craftsmanship with honest and purposeful spaces. The client’s enthusiasm is also infectious. For ability its to inspire others, and for support local skills, the Compound is the deserved recipient of special awards.

See the other winners of the RIBA Regional Awards 2017 – West Midlands


 

Latest articles