The Layered Gallery

The jury felt that the project created an intriguing and elegant space that added adventure to the building as a whole

Credit: Luigi Parise

Gianni Botsford Architects for private client    

Contract value: Confidential

GIA: 28m²

The Layered Gallery houses a private collection of photographs and prints belonging to the owners of a five storey, grade II listed building, to which this is added, replacing a rear bathroom extension.

The facade consists of a Corten steel structure which supports the gallery and incorporates the folding window elements. 

The steel frame cleverly combines an elegant composition and pattern with a rational structural purpose. The relationship between the gallery and the rear garden makes the latter more accessible.

  • Credit: Luigi Parise
  • Credit: Luigi Parise
  • Credit: Luigi Parise
  • Credit: Luigi Parise
1234

The jury felt that the project created an intriguing and elegant space that added adventure to the building as a whole. Sliding walls at the rear of the gallery allow storage for the owners’ collection of prints, and there is a new folding lavatory and basin facility within its storage wall. 

The jury felt that the quality of its realisation and complexity made the project a valuable architectural experience.


 

Latest articles