Uppingham School Science Centre, Rutland

A place you want to learn in and explore

Orms for Uppingham School

Contract value: £14 million

GIA: 4,180m2

Building of the Year

Client of the Year

Project Architect of the Year sponsored by Lafarge Tarmac (Colin McColl, Orms)


The new Science Centre at Uppingham School is a celebration of science that cannot help but excite and invigorate the pupils and staff who work within its walls. 

  • · Credit: Kilian O'Sullivan
  • · Credit: Kilian O'Sullivan
  • · Credit: Kilian O'Sullivan
  • · Credit: Kilian O'Sullivan

Externally the new building has a presence of calm order, a civic and open face that responds well to its location at the edge of the school grounds and continuing the seamless transition between school and town. The “school side” of the building continues this with a simple but carefully considered palette of materials. Combined with the new courtyard space to its front, these give the Science Centre an overall collegiate feel. This is then invigorated with a sense of fun and animation.

Internally the layout has been carefully considered to ensure that the building is always engaging, tempting you to explore. The wide open corridors give cross views of the glazed classrooms so the activity and function of the building can be read and understood. The quality of material, detailing and craft never falters. Full RIBAJ review at: http://www.ribaj.com/buildings/uppingham-school-science-centre-by-orms

See other winners in the RIBA Regional Awards 2015 – East Midlands