img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

Hong Xi

The academic library is reinvented for both town and gown as an active part of the urban landscape.
The academic library is reinvented for both town and gown as an active part of the urban landscape.

Academic Landscape: Regenerate a riverside warehouse as an emblem of active learning
Nanjing University, China

Tutors: Pingping Dou, Ingrid Schröder


 

The hidden academic landscape of Cambridge libraries is made visible and integrated as an active part of urban space, while maintaining the institutions’ learning role at a time of great change in how libraries are used.

Section
Section

This project studies the typology of reading spaces such as university, college and faculty libraries and analyses different users’ reading behaviours. It then proposes the regeneration of a warehouse on the River Cam into a learning place for both students and the public. Positioned in one of the most crowded areas for tourists, the building becomes a key part of the waterside landscape by addressing international visitors as well as both town and gown. The proposal implants bookshelves within the historic building to create a protective form that acts as a symbol of the academic landscape. Different aspects of active learning are explored, with elements including rooftop and ‘eat and read’ restaurant reading as well as strategy for punting reading.


Return to the main President's Medals page

Latest

Your enthusiastic response to this invitation to design the post-Covid, environmentally aware, world of 2025 produced an exhilarating range of ideas and a 32 entry-strong longlist

Imaginative proposals show architecture's power for change

Nick Tyrer describes how his self-build micro projects are the key to maintaining creativity and perspective while running massive stadia schemes. He recommends trying it

Self-build micro projects enhance professional life says Nick Tyrer

The spectacular spiral roof on BIG’s new museum had to be light enough to perch on its curved structural glass walls, while packing in an inordinate volume of conduits, cabling, drainage and ductwork

Audemars Piguet watch museum, Switzerland

As venues adjust their procedures to welcome visitors back safely, issues from long term funding fears to sustainability ambitions put a new approach in the spotlight

Is this the end of the blockbuster exhibition?

On 1 July 2020 RIBAJ and PiP were joined by a group of experts and award winning architects to discuss projects, materials and the recent government announcements around the construction industry.