img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

Serjeant Award & SOM Foundation Fellowship

Benjamin Ferns

Pontifical Academy of Sciences
Bartlett School of Architecture, UCL

Tutors: Matthew Butcher, Elizabeth Dow, Jonathan Hill


 

The Pontifical Academy of Sciences, established in 1603 with Galileo as chair, is relocated to the City of London to provide a  new education system to tackle the Square Mile’s lack of moral purpose.

The Academy is a monochrome mass of libraries and ritualistic lecture spaces set in a landscape to induce physical and metaphysical wandering, meeting and reflection.  Three environments are provided, inspired by the core natural elements of mountain (for isolation and reflection), river (wandering and activity) and valley (gathering).

The use of a monochrome palette within the academy with materials such as Travertine and Basalt increases capacity in the area of the human brain responsible for learning and perception. This offsets the red and gold of the papal robes.

123

Libraries include the Casina di Studio Little House of Study, set in a vertical landscape for wandering. Veneer construction is a metaphor for the ephemeral interpretation of Academy publications. The Casina Della Conoscenza Door of the Little House of Knowledge leads to formal and informal meeting spaces and a scientific experiment fabrication workshop. An Apostolic Auditorium includes a confession pool to ritualistically clear the mind before debate.

Although allegorical to the Vatican, the proposal goes beyond a religious or scientific typology and deliberately refuses an immediate reading.


Return to the main President's Medals page

Latest

PiP webinar: Architecture for Schools and Education Buildings

Are you a brilliant early-career design professional? We want to recognise your potential

Rising Stars is an opportunity for talented early-career professionals to be recognised

The 1957 modernist Dover Stage Hotel was designed by Hungarian-born Louis Erdi, one of the many refugees from Nazi-occupied Europe being celebrated at an RIBA conference

Dover Stage Hotel, 1957, Louis Erdi

Use of local craftspeople and sustainable innovations helped Jonathan Hendry Architects win planning consent for this 2024 RIBA East Midlands Award-winning house in open country

Local craftspeople help Jonathan Hendry Architects raise rural standards

Studio Partington used Dutch standard Energiesprong to retrofit 63 houses in Sneinton, in a scalable response to the climate crisis that has won it 2024 RIBA East Midlands Sustainability Award

63 retrofitted homes in Sneinton snap up 2024 RIBA East Midlands Sustainability Award