img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

How to design a BIG floor

Solid wood floor specialist Junckers and world-renowned Bjarne Ingles Group joined forces to create a custom oak floor at the M/S Maritime Museum, Denmark

In association with

Junckers has installed a customised oak floor inside Bjarke Ingels' (BIG) award-winning M/S Maritime Museum in Helsingør, Denmark. The textured floor acts as a link, bringing together the elements of concrete, glass and steel in the building that is housed in a 150m-long, former concrete dock.

BIG’s brief was for a solid hardwood floor that can withstand the heavy footfall of a national museum, with a rustic quality to soften the raw and patinated concrete and large glass panels featured throughout the building. Junckers has created a textured finish solid oak floor, which gives a contrasting warmth to the overall impression of the museum. By using a specially developed hard brushing technique, the outer sapwood layer of the timber has been removed to leave a strong tactile, textured surface that exposes the beautiful, natural grain patterns in the oak. The floor has then been finished in Junckers Ultra Matt Lacquer resulting in a matt, hard-wearing floor.

The lively two-strip oak floors come into their own in the large, open spaces of the museums galleries. When natural light from the floor-to-ceiling glass wall hits the surface of the floor at an angle, it creates a spectacular effect. Following the success of the project, Junckers has added the incredible textured finish to many of its floors, both two-strip and wide board planks.

123

For more information and technical support visit: www.junckers.co.uk

 

Contact:

01376 534 700

service@junckers.co.uk

@junckersfloors


 

Latest

Conservation and innovative design underpins Hugo Hardy Architect’s MacEwen-shortlisted restoration and transformation of Rectory Lane Cemetery in Berkhamsted

Conservation and innovative design at restored cemetery

Glancy Nicholls regenerates a former Thornton's sweet factory as a civic amenity in Belper's Unesco heritage site to reach MacEwen Award shortlist

Former Thornton's factory regenerated as civic amenity

John Gilbert Architects worked with Stewart & Shields to tackle fuel poverty and make the benefits of Passivhaus design affordable in its MacEwen shortlisted scheme

The benefits of Passivhaus design made affordable

Barefoot & Gilles creates a friendly ambience and domestic scale at The Nook for East Anglian Children’s Hospices, with a ‘jumble of barns aesthetic’

Friendly ambience and domestic scale make children's hospice welcoming

Child Graddon Lewis gives birdwatchers 360º panoramic views with a retrofitted and extended hide at Saltholme Pools to reach MacEwen shortlist

Central drum extends views at retrofitted bird hide