img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

A staircase with rooms

LG Hausys' HI-MACS acrylic stone helps give a modern and bright feel to a new home in the centre of London

In association with

FORM Design Architecture has completed the remodelling of Flatiron House, a home located in London's West End. After its success at Bermondsey Warehouse Loft, the practice has again turned to HI-MACS® to transform this former disused office building into an amazing home.

Taking its name from its shape, the small triangular footprint of the two bedroom flat predetermined its seemingly simple spatial arrangement, with one principle room on each of five floors, topped by a roof terrace. The rooms are connected by a central staircase, which has been the backbone of the work.

On the outside, the faceted storefront has been replaced by a new curved double glazed window that follows the shape of the curved prow. The inside of the kitchen window on the ground floor is a curved screen also made from HI-MACS Alpine White, which is perforated, allowing light to pass through to light up the interior of the kitchen diner, while maintaining privacy from outside.

The interior is characterised by the feeling of spaciousness, modernity and brightness that come from the whiteness of its walls and the HI-MACS acrylic stone. Architect and designer Mike Neale explains: 'The devil is in the details, and considerable thought has gone into the subtleties of the layout and design at each level to ensure that every space works to its optimum, and that the vertical spatial flow between them, provided by a signature staircase, executed in HI-MACS, feels natural and fluid.'

  • Staircase with rooflight. Credit Bruce Hemming
    Staircase with rooflight. Credit Bruce Hemming
  • View of stairwell from above. Credit Bruce Hemming
    View of stairwell from above. Credit Bruce Hemming
  • View through to the stairs from the kitchen/dining room. Credit Bruce Hemming
    View through to the stairs from the kitchen/dining room. Credit Bruce Hemming
123

The central element: the staircase

The banister, made from HI-MACS acrylic stone in its Alpine White shade, reinforces the sinuousness and this flow of movement. It rises like a twisted and folded ribbon through the five stories of the house and framing a vertiginous 14-metre view from the glass roof to the basement. The piece’s three-dimensional triangular spiral effect was possible thanks to the thermoformable properties of the material, which make it possible to create all kinds of seamless shapes, thus transforming the banister into a piece formed in a single block. 

A modern, functional kitchen

U-shaped and featuring curved and pure lines, the kitchen diner is one of the most eye-catching spaces in this apartment, after the staircase. Formed by a large countertop made from HI-MACS acrylic stone that incorporates a hob and a sink, it is complemented by large upper cupboards to gain functionality and integrate perfectly into the curved, modern, and welcoming style of the rest of the house. The smooth, uniform appearance of the acrylic stone makes it easier to clean and ensures high resistance to heat sources and the regular use of household disinfectants. 

About HI-MACS by LG Hausys

HI-MACS is a solid surface material that can be moulded into any shape. It is widely used for architectural and interior applications, such as sculptural and high performance wall-cladding or kitchen, bathroom and furniture surfaces, in commercial, residential and public space projects. It is composed of acrylic, natural minerals and pigments that come together to provide a smooth, non-porous and visually seamless surface which meets the highest standards for aesthetics, fabrication, functionality and hygiene.

For more information and technical support visit: HI-MACS and www.form-architecture.co.uk

 

Contact:

01892 704074


 

Latest

Scientific research and education disciplines have traditionally guarded their individual territories closely. But that’s changing as carbon, collaboration and investment interests merge

Changing working and learning sees science disciplines share facilities

Student housing by Henley Halebrown and a masterplan for Pudding Mill Lane have both been approved by the London Legacy Development Corporation

Student housing by Henley Halebrown and a masterplan for Pudding Mill Lane have both been approved

Studio Weave’s Je Ahn talks to Jan-Carlos Kucharek about how the firm kept control of the design and build procurement process at its LVL timber Lea Bridge Library extension – in order to minimise compromises on construction quality and make the café, community social room and function space look a million dollars

How to keep control of D&B procurement costs without compromising quality

Peter Apps intertwines humanity, horror and technical detail in a harrowing but compelling report of the Grenfell fire, the Inquiry and people who suffered

Harrowing but compelling report mixes humanity, horror and technical detail

Architectural teacher, theorist, critic and practitioner, disciple of Ivor Richards and Alvar Aalto, whose studio was characterised by energy and intellectual thinking

John McRae of Orms remembers an influential teacher