img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

Bridge of size?

Moxon Architects has created a wonderful bit of infrastructure at the Argent King’s Cross development with this bridge across Regent’s Canal to the Camley Street park, east of Sir John Soane’s final resting place at St Pancras cemetery. Spanning 38m, the trough of the bridge and the U shaped fins that give it its strength are all formed out of 15mm painted steel plate which, modelled by Arup, has generated an extremely elegant example of ‘lean’ design. ‘The span to depth ratio is usually 1:20 or 1:25, but here we managed to make it 1:35,’ says Moxon director Ben Addy. ‘The bending moment of the bridge has been literally translated into the structural form.’ It’s so fine, in fact, that the central, boxed out portion of the bridge contains additional steel to dampen the live deflections created by its users, counterpointing massiveness with delicacy. Soane can rest easy…

Latest

Conservation and innovative design underpins Hugo Hardy Architect’s MacEwen-shortlisted restoration and transformation of Rectory Lane Cemetery in Berkhamsted

Conservation and innovative design at restored cemetery

Glancy Nicholls regenerates a former Thornton's sweet factory as a civic amenity in Belper's Unesco heritage site to reach MacEwen Award shortlist

Former Thornton's factory regenerated as civic amenity

John Gilbert Architects worked with Stewart & Shields to tackle fuel poverty and make the benefits of Passivhaus design affordable in its MacEwen shortlisted scheme

The benefits of Passivhaus design made affordable

Barefoot & Gilles creates a friendly ambience and domestic scale at The Nook for East Anglian Children’s Hospices, with a ‘jumble of barns aesthetic’

Friendly ambience and domestic scale make children's hospice welcoming

Child Graddon Lewis gives birdwatchers 360º panoramic views with a retrofitted and extended hide at Saltholme Pools to reach MacEwen shortlist

Central drum extends views at retrofitted bird hide