img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

Clan cladding

Little on this new National Conservation Centre in Stirling gives it away as a training facility for traditional building methods and materials. There may be a restored engine shed sandwiched in between, but these are very contemporary ‘pieces of bread’, mimicking the middle with eave-less minimalism. Peel away the VMZinc walls and roof, though, and you’ll find a timber-framed structure stuffed with sheep wool insulation. The Anthra-zinc is installed in artisanal ways too – standing seam, flat lock, composite – some of which hark back to 19th century Paris. But how, when they restored the shed’s slate roof, did they rub the grey onto the sky?

Latest

Conservation and innovative design underpins Hugo Hardy Architect’s MacEwen-shortlisted restoration and transformation of Rectory Lane Cemetery in Berkhamsted

Conservation and innovative design at restored cemetery

Glancy Nicholls regenerates a former Thornton's sweet factory as a civic amenity in Belper's Unesco heritage site to reach MacEwen Award shortlist

Former Thornton's factory regenerated as civic amenity

John Gilbert Architects worked with Stewart & Shields to tackle fuel poverty and make the benefits of Passivhaus design affordable in its MacEwen shortlisted scheme

The benefits of Passivhaus design made affordable

Barefoot & Gilles creates a friendly ambience and domestic scale at The Nook for East Anglian Children’s Hospices, with a ‘jumble of barns aesthetic’

Friendly ambience and domestic scale make children's hospice welcoming

Child Graddon Lewis gives birdwatchers 360º panoramic views with a retrofitted and extended hide at Saltholme Pools to reach MacEwen shortlist

Central drum extends views at retrofitted bird hide