img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

Community storytelling

James Latham supports a community project in Bristol designed by Ooma Design and students from UWE with Accoya

In association with

James Latham has supplied a community project with Accoya – the high performance, modified and long life wood – that has transformed an abandoned, overgrown area in Bristol into a thriving pocket park designed for storytelling.

Accoya was used to create an eye-catching piece of sculpture in the form of a snaking bench which was designed by architecture students from the University of the West of England (UWE) and was made by contemporary furniture makers Ooma Design of Corsham.

Through consultation with local residents, it was decided that sharing stories is a group activity that can be enjoyed by all ages and provide a platform for communication.

Dr Rachel Sara, associate professor in architecture at UWE commented: 'The team wanted to create a piece of sculpture, that when placed on site, transformed the area into a space tailored for storytelling. The sculpture is expressed as a continuous curved bench containing and sheltering a focused story circle and the seating can accommodate small groups and individuals.

'We are extremely grateful to James Latham’s depot at Yate for having supplied Accoya wood. Accoya is an extensively proven and high performance wood and because of the modification technique that is used, it is ideal for outdoor use and challenging applications. I know the students and team at Ooma Design have been really impressed with it.'

Andy Duffin, operations director of Lathams Limited said: 'By creating this park, the team has inspired the community to engage with and maintain a unique area of green space within the urban street-scape of Bedminster which otherwise would have remained an overgrown, disused space to store building waste. We were delighted to see how Accoya had been used in such and imaginative and original application.'

123

For more information and technical support visit: www.lathamtimber.co.uk

 

Contact:

01384 234444

panels.dudley@lathams.co.uk


 

Latest

The Light Roof ideas competition, run in conjunction with Keylite Roof Windows,  asked entrants to design a generous family home where the only daylight came from directly above

Light Roof ideas competition, run with Keylite Roof Windows, asked for house designs only daylit from above

Stephen Macbean's design, using ingenious rooflights to direct its occupants’ vision skyward,  was overall winner of the RIBAJ/Keylite Roof Windows competition

Stephen Macbean's design uses ingenious rooflights to direct its occupants’ vision skyward

Soraya Somarathne’s subterranean residence, designed for the grounds of Lambeth Palace, incorporates building techniques found in the Indian villages of Rohtak

Soraya Somarathne’s subterranean residence is designed for the grounds of Lambeth Palace

Matthew Bate has updated the 1800s back-to-back house, addressing poor lighting and ventilation by means of a long, triangular roof lantern

Matthew Bate has updated the back-to-back house, improving lighting with a long, triangular roof lantern

Martin Gruenanger's sunken courtyard provides daylight and natural ventilation in this house extension that doubles the floor area

Martin Gruenanger's sunken courtyard provides daylight to this extension to an existing house