img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

Contemporary build contributes to conservation area

Saint-Gobain Weber’s external wall insulation enhances the profile of a stunning new home in Somerset

In association with

External wall insulation (EWI) by Saint-Gobain Weber has been specified for a contemporary-style new build in a conservation area in South West England. The revolutionary webertherm XP system has been used on the walls of the property while weberpral M through-coloured render has been used extensively to long runs of concrete walling.

The term ‘conservation area’ all too often results in unimaginative new build designs mimicking the surrounding aesthetics rather than offering creative architecture that enhances the area. This stunning new home in Somerset, designed by Jackson Architects of Taunton, illustrates perfectly how architectural flare and modern building techniques are fused to deliver a property that contributes greatly to the local environment.

The 430m2 private residence has extensive glazing to capture the glorious rural views as well as maximum natural light. Sleek expanses of webertherm XP EWI with webertherm M1 through-coloured render enhance the profile of the house from all aspects.

Matching the dramatic visual appeal of this unique property is the construction formula and advanced thermal efficiency that has been achieved. The external walls are constructed as a single skin formed with 215mm thermal blocks that are protected by webertherm XP EWI using 50mm of high performance phenolic insulation. webertherm M1, an advanced one-coat, polymer modified, mineral render, is factory batched and designed for spray application to reduce on-site labour time and access costs and has been used in White. A decorative scraped texture finish has been applied to the White render which catches and holds the light.

123

For more information and technical support visit www.netweber.co.uk.

 

Contact

08703 330 070

 

Latest

The 588-home scheme by the London Olympics site also includes studios and coworking space in answer to concerns that the area’s rapid transformation is simply gentrification

The 588-home scheme by the London Olympics site also includes studios and coworking space

Judgement in Martlet v Mulalley sets first post-Grenfell guidance for designers on what assumptions are reasonable and what aren’t in claim for costs over re-clad high-rise homes

Judgement defines ‘reasonable’ assumptions for designers

Scientific research and education disciplines have traditionally guarded their individual territories closely. But that’s changing as carbon, collaboration and investment interests merge

Changing working and learning sees science disciplines share facilities

Student housing by Henley Halebrown and a masterplan for Pudding Mill Lane have both been approved by the London Legacy Development Corporation

Student housing by Henley Halebrown and a masterplan for Pudding Mill Lane have both been approved

Studio Weave’s Je Ahn talks to Jan-Carlos Kucharek about how the firm kept control of the design and build procurement process at its LVL timber Lea Bridge Library extension – in order to minimise compromises on construction quality and make the café, community social room and function space look a million dollars

How to keep control of D&B procurement costs without compromising quality