Eyes on the prize

Nope, it’s not a fitting for a new designer wimple, it was architect Niall McLaughlin’s attempt to give the client of the Stirling-shortlisted Bishop Edward King Chapel a view of the completed building. McLaughlin created a scale model and cut a head-shaped opening into its card base so nuns could ‘insert’ themselves into it. Such imaginative approaches to the design and its communication are probably what won him the commission in the first place; but we’ll have to wait and see if the strategies convince the prize jury as much as they convinced the priory.

 

Latest

Communal space, resident input to the design, and sacrosanct private space – Mole Architects’ Marmalade Lane scheme in Cambridge is a model of developer co-housing

Communal planning with sacrosanct personal space

Young photographer Fred Howarth captures Battersea Arts Centre in a moment of transition

‘The dust caught the light in an amazing way’

From shower enclosures to ceiling panels

From shower enclosures to ceiling panels

William Beckford ended up inhabiting his own imagination. He didn’t like it

Be careful what you wish for

Bengal student’s PlastiQube, made of waste plastic, creates 70% less CO2 emissions in manufacture than traditional brick production – and it’s safer for workers too

PlastiQube inventor shortlisted for UN environment award