img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

Fighting for the favela

Words:
Stephen Cousins

Latitudes-winning scheme proposes to use Brazil’s sun to retrofit slums

A project to retrofit urban slums in Sao Paulo, Brazil, with solar-powered ‘urban chimneys’ has won the first ever Latitudes International Design Challenge, run by the University of Westminster.

Students from Universiti Teknologi MARA in Malaysia beat 60 teams from seven different countries to take top prize. Their proposal involved installing a series of environmental towers on existing stair cores positioned between the thousands of blocks in Sao Paulo’s Paraisópolis Favela.

Wind turbines positioned over the tops of the towers, powered by photovoltaic panels above, would improve air exchange from existing residential units, which are characterised by compact spaces and small windows.

An estimated population of between 80,000 and 100,000 people live in the sprawling favela in about 20,000 households.

The Malaysian team, made up of students Nur Deena Binti Ruslan, Mohamad Syaifuladli Bin Mohamad Zaki and Ahmad Azlan Bin Aziz, also proposed enhancements to a series of urban plazas and walkways located on the favela roofs where residents already meet informally and where festivals are hosted.

The design is innovative in the way it brings soft and adequate interventions to the existing territory

Praise for the design’s sensitivity to the existing context came from an international judging panel that included University of Westminster vice-chancellor Professor Geoffrey Petts, Darshana Gothi Chauhan, senior urban designer for the London Borough of Hackney and Joel Samper Lopez, architect and design lecturer at Universidad Jorge Lozano. They said: ‘The design is innovative in the way it brings soft and adequate interventions to the existing territory. In other words, the team found a balance between the need for new structures and the kindness expected of interventions in such consolidated and specific settlements, as it is in the Paraisópolis Favela.’

According to the students’ design submission, key aims were to maintain the physical character of the favela built environment, create a design that will blend in, and make the environment more comfortable and livable without having to create a new megastructure.

The Latitudes International Design Challenge was set up to connect architecture students across the globe to help improve understanding of climate change in different geographical regions and co-produce solutions through environmental design.

‘Smart rooms’ fitted with HD videoconferencing technology were set up in each partner university to enable students and staff to communicate in real time in different countries. The 2016 winners will go on a learning exchange trip to Sao Paulo in October.


 

Latest

‘Wise, energetic’ former BDP chairman heavily involved in the expansion and diversification of the practice during a career lasting over 30 years

Oversaw BDP's expansion and diversification during a 30-year career

Formative years in a developing Milton Keynes gave Simon Phipps an awareness of forms in space and time, summed up in his photograph of Trawsfynydd nuclear power station

Simon Phipps preserves Wales’ disappearing modernism through photography

Clever use of glazing brings daylight into all the corners of Stanton Williams’ largely subterranean new residential conference facilities for the Rhodes Trust

Stanton Williams uses clever glazing to light residential conference centre

Design landmark accessible housing in Belfast, be one of six on a new four-year Somerset and Wiltshire framework or revitalise an historic East of England city centre. These are some of the latest architecture contracts and competitions from across the industry

Latest: Architect-led design team for £5m Belfast sustainable social housing project

Populous’s high-tech music and entertainment venue fits beautifully into Vegas’s postmodern cityscape – but the scrapping of an east London version highlights the planning process’s inherently political nature, says Jan-Carlos Kucharek

The high-tech music and entertainment venue fits beautifully into Vegas’s postmodern cityscape