Hayward Gallery’s new roof sticks to the point

Header Image

Words:
Stephen Cousins

Gallery’s roof refit tackles light and leakage without dumping pyramid profile

Designed with input from artist Henry Moore, the iconic sawtooth roof of London’s Hayward Gallery was always prone to leaks and never delivered on the client's remit to provide a controlled source of daylight for art.

The original team of architects for the gallery, Norman Engleback, Ron Herron, Warren Chalk, Alan Waterhouse and Dennis Crompton, at Greater London Council, were not involved with the design of the 66 pyramid rooflights, which were poorly executed from hand crafted steel sections and panes of Georgian wired glass.

Performance issues led to the installation of a false ceiling that blocked out natural light, reducing the height of galleries by 1.5m.

‘One thing we have learnt is that the most stupid shaped roof you could put on art gallery is one made up of pyramids, which amplify sunlight and reflections,’ says Richard Battye, associate at Feilden Clegg Bradley Studios, which is taking another stab at the roof as part of a £35 million two-year refurb project to upgrade infrastructure and facilities across the Southbank Centre.

According to Battye, the new roof visually mimics the original four-sided pyramids spread across the two upper galleries, but looks sharper than it did before.

The stainless steel pyramids are fitted with two sides of white glass for solar shading, and have two empty sides to reduce the total weight.

Underneath, a horizontal, double-glazed roof light with electronic controllable blinds, helps improve thermal conditions for the art, which is mostly provided to the Hayward on loan.

Light penetrates the galleries through a grid of large white coffers, designed to prevent sunlight from falling directly on the walls. A spray-on acoustic finish to the coffers helps modulate acoustics in the galleries, which feature hard floors and walls.

Daylighting consultant Max Fordham parametrically modelled the rooflight shading in 3D CAD and developed a ‘genetic algorithm’ to create optimal shade shapes that would simultaneously provide the most diffuse daylight and ensure no direct sunlight hits artwork on the walls below.

‘Taking out all the guff from the ceiling zone meant we gained about a metre of head height and visitors can see another 2.5m up into the coffers, compared to the old gallery, which felt more like a corridor,’ Battye concludes.


 

Latest

To answer the question we need to understand what that crisis is, and what it isn’t

Why production rates aren’t the only issue

Architect who prized functionality with creativity, who worked tirelessly on ecclesiastical buildings and who devoted much of his retirement to South Downs Health Trust

Architect who prized functionality and creativity

Use of an experimental render means rainwater has been migrating into the house since it was built. Until a long-term solution can be found, Carmody Groarke's protective structure allows the building to dry out

Carmody Groarke's 'jewel box' for Scottish gem

Six schemes, diverse as always, are within touching distance of the coveted Stirling Prize

Pick your predicted winner

RIBAJ Rising Star Ben Channon explains how a side project helped him develop from a newly qualified architect into a champion of mental wellbeing in architecture

RIBAJ Rising Star Ben Channon on the unexpected benefits of a side project