img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

It’s got to be green

With real copper unlikely to patinate, verdigris copper sheet forms the roof of The Grove hotel’s new event space, with single overlaps for delicacy of detailing

In association with
A ring beam portal frame cantilevers over the entrance, its soffit clad in the characteristic KME Tecu Patina.
A ring beam portal frame cantilevers over the entrance, its soffit clad in the characteristic KME Tecu Patina.

It wasn’t always as placid at The Grove as it is now. The former country estate of the Earls of Clarendon near Abbot’s Langley in Hertfordshire, the 18th century mansion house was called in by Secretary of State John Prescott in 1997 in a landmark green belt test case, when new owners the Ralph Trustees were trying to convert it into a luxury hotel. They eventually won the two-year legal battle and architect Jeremy Blake, now at Purcell, was involved from the outset. He is handling the current programme of increased facilities and improvements at The Grove.

As part of the hotel’s ongoing development the client decided in 2014 to create the Cedar Suite, an oval copper-clad structure that would act as a stand-alone wedding and events space for the hotel with its own unique quality and relationship to the garden. Influenced in part by the fact that interior designer Martin Hulbert’s Bermondsey office overlooked a church copper roof, the design team decided early on to go for either copper or verdigris sheeting, becoming rapidly aware that with reduced sulphur dioxide levels in the air, real copper was unlikely to patinate. ‘It was always
going to be green so we looked at alternatives,’ recalls Purcell’s Kags Alexander-Cahill, ‘But copper never left the table and finally we opted for verdigris copper sheet.’  The chosen product is KME Tecu Patina supplied by SIG Zinc & Copper.

With engineer Michael Wright of AECOM, the firm developed the idea of a simple Borromini ellipse to form the oval plan of the new structure. ‘It looks complicated but it’s actually produced from only two arc radii,’ explains Alexander-Cahill. ‘This meant it was more straightforward to design, allowing us to produce easier to fabricate copper sheet templates and glazed sections.’

Verdigris sheeting was also used for internal columns and doors.
Verdigris sheeting was also used for internal columns and doors.

From this basic principle the team developed a slim steel structure with a ring beam portal frame cantilevering out over a wide garden entrance area, with 58 secondary ‘fins’ helping to create a 6m overhanging canopy, clad in SIG’s copper sheeting. While the structure is thin, Alexander-Cahill states that, with 3m high full height glazing and doors beneath it, there was no room at all for deflection. That said, some compromises needed to be made as part of the design & build process. While the architect’s intent was to have the soffit meet the eaves at a point, advice from contractors Galliford Try and AECOM produced an equally elegant but simpler solution with a small, flat face returning back to the zinc substrate to the extensive green roof.

The copper contractor CEL Ltd collaborated on the design and was keen on having double folded overlaps at sheet interfaces to ensure there would be no billowing of the sheets in the event of high winds, but with the architects wanting
to emphasise the delicacy of the detailing, they settled on single overlaps, which creates more discreet joints with copper drainpipes behind structural columns.

There was a real desire to ‘bring the outside in’ from the project’s inception, explains interior designer Martin Hulbert. This resulted in all internal columns and door carcasses in the space being covered in the same verdigris sheeting.  While the single lap detail was used on the columns, for doors and wall detailing, sheets are glued and riveted to the substrate. Hulbert notes that copper’s inherent pliable quality meant it ran easily around edges and returns.
The common material palette has pleased a demanding client, he says: ‘Even though the actual oval shape of the new space defined itself as distinct from the main building, we think we created a seamless relationship of interior to exterior.’

Find out more and download additional resources here http://bit.ly/SIGRoofLines9

 

Latest

Andrew Riddell, studying queerspace at the Bartlett, challenges the home as site ‘where heteronormativity is most firmly rooted’ in digital drawings to take 3rd winner, student

Student, 3rd Winner: Andrew Riddell

Dominic Murray-Vaughan intrigued with watercolour qualities in his ‘eerily empty’ images that blur painting, drawing and photography to achieve 3rd winner, practitioner

Practitioner, 3rd winner: Dominic Murray- Vaughan

Industry calls on government to mandate assessment and reporting of whole life carbon on building projects over 1000m2 through Building Regulations by 2027

Industry presses for whole life carbon limits in new buildings over 1000m2

Bathroom manufacturer says UK needs recognised standards for acoustic performance inside properties

Specify quiet bathroom products in lieu of regulation, says firm

This visitor building for a Scottish sawmill complex is testament to the architect's strong roots in craftsmanship, writes David Reat

This visitor building for a Scottish sawmill complex is testament to the architect's strong roots in craftsmanship