img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

Joint runner-up: The Possibilities are Endless

Sibylle Metge-Toppin and Claire Chabrol

The provision of additional, overspill space with independent access and simple construction methods means we all wanted on – Toby Carr

The flexible space being inhabited by a young couple.
The flexible space being inhabited by a young couple.

To increase density in cities and tackle the problem of multi-generational living, Sibylle Metge-Toppin and Claire Chabrol focused on under-used suburban back gardens. The ambitious scheme claims to be an independent module that is a space for everyone, for everywhere and for every budget. As the title states, the possibilities are endless.

Two mobile partition walls (marked in red) divide the pavilion’s main space.
Two mobile partition walls (marked in red) divide the pavilion’s main space.

The extremely well thought out proposal uses a simple rectangular form to create a framework that can be easily adapted for various uses as the owner requires. Inside, the block is cleverly arranged with a shower-room, toilet and kitchen aligned along the far wall, allowing a large flexible space to be created along the entire front of the block. 

Axonometric projection showing how the pavilion is constructed.
Axonometric projection showing how the pavilion is constructed.

This space can be easily divided through the use of two mobile partition walls that are complete with integrated furniture. Depending on the position of these walls the independent pavilion can be a temporary guest house or a residence for a student, young professional or elderly couple.

The pavilion shown in its student, young professional and ‘party-time’ configurations.
The pavilion shown in its student, young professional and ‘party-time’ configurations.

 Of course the partitions can also be placed at either end of the space to create an arrangement that the proposal terms ‘party-time’.


Home page

Latest

Denizen Works’ MacEwen shortlisted Genesis floating chapel is a bold reimagining of how the church works in the community

‘Clever reimagining of how the church works in the community’

MacEwen-shortlisted pavilion at St John’s School is an expression of different people’s expertise, says Clementine Blakemore Architects of her first project

Energy and entrepreneurialism deliver the goods

LLDC rejects London Assembly’s grim prognosis of spiralling costs, disrepair and disuse at Olympic Park. Meanwhile architects see pay rates fall and Jenrick’s busy week raises more questions than answers

Row flares over grim Olympic Park legacy report

Four Streets scheme driven by community determination garners another accolade with MacEwen shortlist place for Granby Winter Garden by Assemble

Winter garden is latest addition to community initiative

Cullinan Studio MacEwen-shortlisted energy centre makes a north London street more attractive as it harvests heat from the Tube to power a district heating network

Plant reuses Tube’s heat to make local power