Lazenby’s national treasure

Lazenby leaves an everlasting concrete legacy at The British Museum

In association with

Lazenby's Black polished concrete floor has been specified in the new Sainsbury Exhibitions Gallery at The British Museum, designed by Rogers Stirk Harbour+ Partners (RSHP). Architects RSHP specified Lazenby for the 1100m2 upper level of the building reserved for the conservation of the museum's collection, which includes wooden canoes, totem poles, coin collections and archaeological fragments. The dedicated space is part of the £135m World Conservation and Exhibitions Centre wing, the largest redevelopment project in the British Museum’s 260-year history. 

Lazenby’s Black polished concrete was chosen to create a dramatic and imposing backdrop for the activities of the building. RSHP selected Lazenby as a safe pair of hands for the installation. The 36 carefully planned service boxes, elegant joint plan grid, essential non-slip finish and partition walling glide rails exhibit Lazenby craftsmanship at its best. Installed in 10 separate pours, this 100mm deep floor was laid over A252 reinforcing mesh. The C28/35 concrete, to BS EN 206-1 and BS 8500-2, has GGBS/cement substitutes to help with BREEAM certification. A team of eight Lazenby master craftsmen ensured that every square metre is exact and identical.

 

12

For more information and technical support visit: www.lazenby.co.uk 

 

Contact:

01935 700306

info@lazenby.co.uk


 

Latest

Last month the pair launched the Developer Collective, a platform for design-led property development linking investors and architects. They’re also joint creative directors of the RIBA’s Guerrilla Tactics conference

Learn to think like a developer

To answer the question we need to understand what that crisis is, and what it isn’t

Why production rates aren’t the only issue

Architect who prized functionality with creativity, who worked tirelessly on ecclesiastical buildings and who devoted much of his retirement to South Downs Health Trust

Architect who prized functionality and creativity

Use of an experimental render means rainwater has been migrating into the house since it was built. Until a long-term solution can be found, Carmody Groarke's protective structure allows the building to dry out

Carmody Groarke's 'jewel box' for Scottish gem

Action plan makes constructive commitment to tackle climate change

Action plan lays down concrete moves