Luxurious Lazenby at the Turnmill Building

Lazenby’s polished concrete floor with brass trim creates a resplendent welcome in the award-winning office designed by Piercy & Co in Clerkenwell

In association with
Credit: Hufton + Crow

Lazenby's Basalt polished concrete floor has been incorporated into the Turnmill Building by Piercy & Co in Clerkenwell, London, to create a luxurious entrance. The 135m2 reception area has been designed with a new Lazenby Basalt polished concrete floor, with unique and striking solid brass trim detailing in the expansion joints, to give visitors a welcome entrance that both astounds and impresses.

The Turnmill Building contractor McLaren commissioned Lazenby to install the stunning floor for the company's technical know-how, attention to detail, superior quality and master craftsmanship. Lazenby could also ensure that the floor remained true to the architect's original design.

The new polished concrete floor with 5mm-wide brass trim was installed over four days with the solid brass trim meticulously laid after the floor was sealed. It was laid 100mm deep over a carefully prepared sub base, which included the building’s electronic entrance system and glazed barriers as part of the floor installation. Once the floor was ready for the sawn jointing, the furrows for the glazing were cut at the same time. 

Of course quality takes time, and after the floor was installed it required a normal 28-day process to allow for the concrete to cure. Only by leaving the two layer covering system undisturbed for the curing period can Lazenby ensure its projects are completed to exacting standards. The process allows the concrete to cure evenly and for the superior quality to reveal itself at the final ‘unveiling’. Only once this 28-day period was over could the reception area be completed with the magnificent reception desk. Commercial projects can be lengthy and are always in experienced hands; however, in the residential sector an overzealous kitchen fitter can reverse this opportunity for excellence by cutting away the all-important covering. 

Lazenby has more than 25 years of experience and is considered to be one of the industry's biggest innovators. Incorporating complex detail and exciting substrates is just part of what Lazenby excels at. Technical advice is always at hand; a warm welcome always awaits at the London Showroom and the friendly customer care and after sales service is second-to-none.

Lazenby’s unique concrete colours are so popular, they are even being copied! Two colours may be called Basalt; however, there is only one Lazenby Basalt. Master craftsmanship comes from decades of experience, a lifetime of innovation and the vision of excellence. Lazenby has even created a set of complementary concrete colours so that their polished concrete has its pre-cast concrete equivalent. Architects, specifiers and interior designers can now be assured of a complementary look to all of their decorative or visual concrete installations.

The Turnmill Building is now one of these iconic reminders of the necessity for uncompromising premium quality. The architect’s opulent colour palette for this exquisite refurbishment is a master stroke.

And one more tip: adding complementary coloured trim is a simple yet effective way to emphasise expansion joints. Every concrete floor has them; why not make them a feature of them? Deliberately encompassing the expansion joints into the overall design is creative and clever. Large commercial open spaces are an ideal opportunity to create this kind of wow factor. Lazenby’s expertise means wow factors are always achieved.

  • Credit: Jack Hobhouse
  • Credit: Hufton + Crow
  • Credit: Hufton + Crow
123

For more information and technical support please visit: http://www.lazenby.co.uk/

 

Contact:

01935 700306

info@lazenby.co.uk


 

Latest

To answer the question we need to understand what that crisis is, and what it isn’t

Why production rates aren’t the only issue

Architect who prized functionality with creativity, who worked tirelessly on ecclesiastical buildings and who devoted much of his retirement to South Downs Health Trust

Architect who prized functionality and creativity

Use of an experimental render means rainwater has been migrating into the house since it was built. Until a long-term solution can be found, Carmody Groarke's protective structure allows the building to dry out

Carmody Groarke's 'jewel box' for Scottish gem

Action plan makes constructive commitment to tackle climate change

Action plan lays down concrete moves

Six schemes, diverse as always, are within touching distance of the coveted Stirling Prize

Pick your predicted winner