img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

Merging interior spaces with garden and sky

Glazing Vision rooflight at the heart of Andrew Mulroy Architects' ground floor home refurbishment in north London

Located north of Alexandra Palace in London, this refurbished Edwardian terrace incorporates a range of interventions designed by Andrew Mulroy Architects to make the perfect family home. While benefitting from the nearby transport links into central London, the terraced property is also a ten-minute walk away from acres of impressive parkland.

Expanding interior space to enhance the property's location

In spite of the property’s location, the interior space fell short of expectations. The clients were looking for ways to expand usable living space, which would enable the family to spend more quality time together and enhance views of the scenic landscape beyond the garden.

To meet these objectives, Andrew Mulroy Architects focused on designing a large kitchen extension to the rear of the property that would help to accentuate this landscape and create an open, interior space for the family – a focal point where both children and adults can congregate and socialise.

Integration of fixed rooflights for natural lighting

Originally segregated into three rooms on the ground floor, the former breakfast room, kitchen and living room have been replaced by a large kitchen diner that extends outwards into the garden. In order to create an extension that provided sufficient natural lighting as well as space, the project incorporates Glazing Vision's Flushglaze rooflight into the design above the dining area. The rooflight is a large, single pane of toughened, triple-laminated glass.

The installation of Glazing Vision’s product has enabled daylight to penetrate the heart of the extension that would have otherwise been relatively dark. The rooflight enables great views of the sky during the day and is an admirable feature at night, with an open snug room positioned to the side of the skylight around a wood burning stove.

Glazing Vision’s product, together with the full width sliding glass doors onto the garden, help to maximize the amount of natural daylight that now floods the new living space. The flawless finish of the Flushglaze skylight, with its minimal framework and large area of sheer glass, complement the white-washed décor of the extension. 

What is particularly impressive about the project is how the original period character has been integrated with a more contemporary style of living, and contains an air of understated elegance.

123

For more information and technical support visit: www.glazingvision.co.uk or request a CPD 

 

Contact:

01379 353 741


 

Latest

Lack of evidence for impact assessment sees Cementa’s limestone mining application turned down as Europe tightens the environmental screw

Cement firm's mining license suspension signals tougher EU stance on eco-damage

Architects’ value is their combination of deep generalist and broad specialist knowledge, says Alan Jones

The profession’s knowledge should see the whole project through

They may be unloved but, in these exceptional times, the out-of-town compounds could play a key role in establishing new workplace models

The unloved out-of-town compound could play a key role in establishing new workplace models

The new getaway for a writer in the Danish countryside will tell an evolving story as it patinates – and could offer rural vernacular a hope

A house for a writer, what book does it conjure up?

There’s an element of controversy in this round of planning approvals, with a waste incinerator decision defying environmentalists, questions of funding priorities and consents requiring several reworkings, but sustainability lies at the heart of most of the players’ viewpoints

For or against, all sides draw sustainability to their cause