img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

Modular skylights enlighten work and play at Tullibody campus

A tailored lighting and ventilation design is at the heart of a new educational and community centre in Clackmannanshire

In association with
Velux Ridgelight at Tullibody South Campus: A dual pitched rooflight for installation at a roof apex or on flat roof.
Velux Ridgelight at Tullibody South Campus: A dual pitched rooflight for installation at a roof apex or on flat roof. Credit: Tom Manley

The recently opened Tullibody South Campus near Alloa in Clackmannanshire incorporates three educational spaces for 700 children under the age of 11, as well as a number of 'locality hub' community facilities.

The local council's £15.8 million project, with part-funding from the Scottish Government’s Schools for the Future and Early Years programmes, involved bringing the old Abercromby and St Bernadette's primary schools and Abercromby Nursery together alongside community facilities on one single site to keep operating costs affordable and meet the needs of the community more effectively. 

In line with the council’s vision for a truly biophilic design, it was important to maximise natural light wherever possible across the campus and ensure the availability of fresh air in the deep central area and over the new nursery. 

Working closely with architect Keppie Design and contractor Robertson Construction, Velux Commercial helped design a tailored lighting and ventilation strategy. Over 55 modules of the Velux Modular Skylight system were installed, creating a skyscape clearly visible for the children to enjoy. A combination of Velux Wall-mounted Longlights and Velux Northlights was chosen to foster wellbeing and create a natural ambience.

The Velux Ridgelight was specified to bridge an aperture over a two-storey void measuring approximately 3500mm and provided the required 12.5m of free area above the tiered seating areaEvery second module is openable to combat smoke in the event of fire.

Factory-fitted roller blinds, controlled by the Velux Integra system’s wall switches, were installed to give the end user local control depending on the activity below. The system was key to the success of the openable rooflights due to their inaccessible locations.

For more on this case study, visit: veluxcommercial.co.uk/case-study/tullibody

  • Velux Northlight: A rooflight series for sloped, shed or saw tooth roofs.
    Velux Northlight: A rooflight series for sloped, shed or saw tooth roofs. Credit: Tom Manley
  • Velux Ridgelight: Opening up to the skies over two storeys.
    Velux Ridgelight: Opening up to the skies over two storeys. Credit: Tom Manley
  • Tullibody South Campus, Alloa, Clackmannanshire.
    Tullibody South Campus, Alloa, Clackmannanshire. Credit: Tom Manley
123

To find out more on how to design daylight solutions for improved learning in schools, download your free copy of the eBook Building Better Schools: 6 ways to help our children learn

 

Contact:

01592 778916

veluxcommercial@velux.co.uk


 

Latest

The Light Roof ideas competition, run in conjunction with Keylite Roof Windows,  asked entrants to design a generous family home where the only daylight came from directly above

Light Roof ideas competition, run with Keylite Roof Windows, asked for house designs only daylit from above

Stephen Macbean's design, using ingenious rooflights to direct its occupants’ vision skyward,  was overall winner of the RIBAJ/Keylite Roof Windows competition

Stephen Macbean's design uses ingenious rooflights to direct its occupants’ vision skyward

Soraya Somarathne’s subterranean residence, designed for the grounds of Lambeth Palace, incorporates building techniques found in the Indian villages of Rohtak

Soraya Somarathne’s subterranean residence is designed for the grounds of Lambeth Palace

Matthew Bate has updated the 1800s back-to-back house, addressing poor lighting and ventilation by means of a long, triangular roof lantern

Matthew Bate has updated the back-to-back house, improving lighting with a long, triangular roof lantern

Martin Gruenanger's sunken courtyard provides daylight and natural ventilation in this house extension that doubles the floor area

Martin Gruenanger's sunken courtyard provides daylight to this extension to an existing house