img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

New science building has its own Patina

A special powder coating from Adapta Color gives campus newcomer the look of oxidised copper

In association with

Sheppard Robson’s new School of Life and Medical Sciences is a distinctive addition to the University of Hertfordshire campus in Hatfield, creating a new identity for the teaching of science.

In sharp contrast to the architectural style of existing buildings on the campus, which stretch harmoniously through the English countryside, the Science Building fully expresses its function through a maximum reduction of its elements. Yet the architect chose an ‘emotional’ coating for the facade, to link it to materials that resonate with local traditions. With the exception of the north elevation, the building’s skin consists of a double facade with the external face composed of rectangular modules of drilled metal panels which also act as solar shades. The internal face is a glass parallelepiped with exposed steel stringcourses.

The distinctive colour of the drilled metal panels is obtained with a special powder coating from the Patina collection of Spanish firm Adapta Color, based in Peñiscola. Called Turquoise Cooper, the bicolour effect has a very material feel as it reproduces the effect of oxidised copper.

123

For more information and technical support visit: www.adaptacolor.com


 

Latest

Your enthusiastic response to this invitation to design the post-Covid, environmentally aware, world of 2025 produced an exhilarating range of ideas and a 32 entry-strong longlist

Imaginative proposals show architecture's power for change

Nick Tyrer describes how his self-build micro projects are the key to maintaining creativity and perspective while running massive stadia schemes. He recommends trying it

Self-build micro projects enhance professional life says Nick Tyrer

The spectacular spiral roof on BIG’s new museum had to be light enough to perch on its curved structural glass walls, while packing in an inordinate volume of conduits, cabling, drainage and ductwork

Audemars Piguet watch museum, Switzerland

As venues adjust their procedures to welcome visitors back safely, issues from long term funding fears to sustainability ambitions put a new approach in the spotlight

Is this the end of the blockbuster exhibition?

On 1 July 2020 RIBAJ and PiP were joined by a group of experts and award winning architects to discuss projects, materials and the recent government announcements around the construction industry.