img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

Putting the ‘F’ in Arts and Crafts

Words:
Jan-Carlos Kucharek

Crafted cubicles at William Morris Gallery

Set up as a testament to the Arts & Crafts movement’s pivotal role in the history of British modernism, Walthamstow’s William Morris Gallery, housed in Morris’ grade II* listed former home, completed its £3.5m refurbishment at the end of 2012 and won the Art Fund’s ‘Museum of the Year’ award last year. Part of the work included refurbishing eight washrooms. Architect Pringle Richards Sharratt worked with Formica Group’s Younique service to create customised visuals printed on Formica laminate for the walls and partitions – all inspired by the fabrics of the great designer. The result is cubicles that allow users to study the intricacy of Morris’ work at exploded scale; and if necessary, at leisure. 

Latest

The Light Roof ideas competition, run in conjunction with Keylite Roof Windows,  asked entrants to design a generous family home where the only daylight came from directly above

Light Roof ideas competition, run with Keylite Roof Windows, asked for house designs only daylit from above

Stephen Macbean's design, using ingenious rooflights to direct its occupants’ vision skyward,  was overall winner of the RIBAJ/Keylite Roof Windows competition

Stephen Macbean's design uses ingenious rooflights to direct its occupants’ vision skyward

Soraya Somarathne’s subterranean residence, designed for the grounds of Lambeth Palace, incorporates building techniques found in the Indian villages of Rohtak

Soraya Somarathne’s subterranean residence is designed for the grounds of Lambeth Palace

Matthew Bate has updated the 1800s back-to-back house, addressing poor lighting and ventilation by means of a long, triangular roof lantern

Matthew Bate has updated the back-to-back house, improving lighting with a long, triangular roof lantern

Martin Gruenanger's sunken courtyard provides daylight and natural ventilation in this house extension that doubles the floor area

Martin Gruenanger's sunken courtyard provides daylight to this extension to an existing house