img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

Restoration fitting

BASF WALLTITE spray foam insulation reaches all the challenging spaces to create cosy chapel family home

In association with

Converting a solid stone disused chapel into a warm and comfortable family home requires heavy duty insulation. Fortunately BASF WALLTITE was able to cope with all the idiosyncrasies of the project, which was featured on Channel 4's Restoration Man.

Taking a disused, unheated shell of building as a starting point, the owner, doing much of the work himself, insisted on the use of WALLTITE spray foam insulation.

WALLTITE is applied as a liquid that expands on contact to form a highly insulating rigid foam. This method of application means that it can cope with any substrate, no matter how uneven, and can easily be applied in restricted and difficult spaces.

In the case of the chapel conversion project, WALLTITE was applied by specialist foam master contractor R&S Insulation to the interior of the solid brick walls, underside of the floorboards and ceilings of each room in order to create cosy draught-free living spaces.

The external walls posed a particular challenge. A Yorkshire stone facade is lined with brick and lime mortar – an inherently porous structure. WALLTITE is resistant to moisture but the project architect, wanting complete assurance of water resistance, asked for a drainage mat to be fixed to the wall prior to application of WALLTITE. Plasterboard was then used as an internal finish and base for the interior decoration.

For more information about the project and technical support visit: www.walltite.basf.co.uk

 

Contact:

esther.ingram@basf.com

01773 601166

 


 

Latest

UK start-up’s OSTO, made from waste including plastics destined for incineration, replaces lightweight, high carbon aggregates

Durham-based Low Carbon Materials’ OSTO gets shot at eco prize

Reducing carbon emissions and tackling climate change are central to Sarah Wigglesworth Architects, and the practice’s most valued collaborators are part of that drive

Who helps with projects to mitigate climate change

We followed the triumphs and challenges of deep retrofit – the process of making a building sustainable in conversion and use – at the Cambridge Institute for Sustainability Leadership’s new base, through the RIBA Plan of Work. Read on for Stages 0 to 5 and an assessment of the finished building

How has the Cambridge Institute for Sustainability Leadership’s office refurbishment turned out?

Student housing by Henley Halebrown and a masterplan for Pudding Mill Lane have both been approved by the London Legacy Development Corporation

Student housing by Henley Halebrown and a masterplan for Pudding Mill Lane have both been approved

Want to rejuvenate a Bournemouth shopping district, design a perky perch for Royal London Docks or masterplan a university estate strategy? These are the latest architecture contracts and competitions from across the industry

Latest: Shopfront revival project, Dorset